online casino bonus at first deposit casino.oddstake.com top online casino no deposit bonuses

Вести

За цвет љубави најважнија је – љубав!

Користећи благодети плодне моравске земље породица Јовановић из Маскара више од 60 година узгаја најлепше и најмирисније руже којима снабдева тржиште читаве Србије.

„Искористили смо предности поморавске средине, јер поред два пластеника у самом селу Маскаре, на територији ћићевачке општине имамо веће засаде“, истиче за ЦИНК Славољуб Цаба Јовановић, један од највећих произвођача ружа у Србији.

„Два пластеника заузимају око 20 ари, укупно имамо око хектар дивљих и питомих ружа. Тих 100.000 садница калемљених и некалемљених ружа захтевају рад практично током целе године“

Јовановићи узгајају све врсте ружа, највише “чајевке”. Руже месечарке, полијанте и букатерке – фолирбунде, мини руже – патуљасте, руже пузавице или пењачице, грмолике – парковске руже и покривачи тла, тзв.”полегле” руже једнако су тражене, али последњих година су међу популарнијима “пењачице” и “патуљасте” руже. И у индустрији цвећа, напомињу наши саговорници, тренд мора да се прати.

„Око 200 дана у току године неопходно је да се посвети ружичњацима“, напомиње Драгица Јовановић.

„Мора да се ради на сузбијању корова, орезивању, заштити, сређивању “подлога”. Борба против евентуалне буђи или пепелнице, премазивање мастима и труд да не дође до опадања листа су стални. И сада ангажујемо од три до 33 радника због посла. У сезони калемљења имамо око 30-ак калемара. Када се копа, на терену је од 10 до 20 надничара. Важно је да су сваком тренутку потражи подршка провереног кадра“.

Традицију узгајања ружа ова маскарска породица наследила је од предака. У послу им се придружио син Мирослав са својом породицом. Бака Драгица наглашава да и унук Марко већ бере руже, те да је љубав према цвећу и узгајању цвећа и цветних производа генетски условљена.

„Рецепт за успешну производњу је тврдоглавост и помоћ наследника. Потребна је безрезервна љубав према послу. Неке од ружа лично сам “крстио” и њихово порекло уредно је заведено у цвећарству. Уколико волиш крушку, јабуку, шљиву, тај род ће родити. Посвећеност и жеља је кључна предност у пољопривреди“, подвлачи Славољуб, који је добитник више високих признања.

Маскарски ружари памте и боље време. У бившој Југославији, функционисало је и удружење ружара, а управо је Славољуб Јовановић био на челу ове неформалне групе великих узгајивача од 1987. до 1991.године. Ратови на простору СФРЈ прекинули су даљи економски развој.

„Мислим да сам прешао око пет милиона километара само да бих продавао руже, а око 40 година сам био присутан на Каленић пијаци у Београду“, присећа се Јовановић, док његова супруга додаје да су током целе недеље били на путу и пласирали руже у Македонији, Војводини, Словенији, Косову и Метохији, као и да су “у покрету” успевали да продају од 20.000 до 30.000 ружа.

Чињеница да и данас, добрим делом уз промењене околности дистрибуције, лако налазе купце за руже и све делове најпопуларнег цвета на свету, према њиховом мишљењу има основа у асортиману. Разноврсност понуде је карактеристична за само село, иако је до пре 30 до 40 година у Маскару руже узгајало од 250 до 300 кућа, а данас то чини једва 20-ак узгајивача у приближно 50 домаћинстава.

„У Обрежу је присутна разнолика производња воћарства и повртарства, као и дрвенарије, у Варварину је развијено баштованство, прекоморавска села имају мање потреба за индустријом јер је плодна земља, док је Маскаре, посебно уколико се ради и за цвет, и за корен, препознатљиво по “маскарској ружи”, сматра Славољуб Јовановић.

„У Липолисту код Шапца на пример, имате неколико узгајивача који “вуку” ружарство, али не могу да парирају количином. Важно је и поштење приликом испоруке. Када се одговара поруџбеници која подразумева пузавицу у одређеној боји, не смете да изиграте поверење купца“.

Осим увоза, један од најдрастичнијих непријатеља пољопривредних произвођача је елементарна непогода. Само је овог пролећа, према подацима Кризног штаба општине Варварин, услед невремена причињена штета од око 139 милиона динара.

„Због града и градоносних падавина изгубили смо око 50 ари вишања, 30 ари крушака и 70 ари трешања. Од 2.000 садница стабала остало их је око 800. То је страшна штета“, кажу Јовановићи.

Руже су, на срећу, преживеле олујно невреме, као што су скоро неокрњене и кроз историју успевале да пркосе променама. Према званичним ботаничарским изворима руже из фамилије “росацеае”, старије су од 30.000 година. Важе за најдревније украсне цветове, које данас имају око 30.000 сорти. Пре око 3.500 година, на Блиском истоку и потом у античкој Европи, али и у Египту руже су неометано расле, а од средине 18.века, Европљани преузимају руже увезене из далеких земаља, између осталог Јапана и Кине.

Није познато када су руже тачно “пристигле” у Маскаре. Но, чињеница је да се и данас у овом селу могу чути бројне песме непосредно посвећене овом цвету. Јовановићи поручују да ружарство упркос економској кризи и рачунској клацкалици која често произилази у корелацији инвестиције и прихода, од узгајања уникатних и шире распрострањених врста ружа не би никада одустали.

Према подацима Регионалне привредне коморе Крушевац извозом садница руже у 2013. години остварен приход који је премашивао 900.000 […]

Пријатељство прерасло у вински бизнис

Спајајући посао и задовољство Александар Милутиновић је, уз помоћ пријатеља из Шведске, у родној Бачини направио једну од најлепших винарија у овом делу Србије.

Пре петнаестак година Александар је Швеђане довео у свој  завичај да их, као прави пријатељ, угости у родној кући. Гости са пословично хладног севера Европе уживали су у лепоти и гостопримству овог села и брзо су се „загрејали“ за Бачину. Сами су предложили ортаклук у новом послу. Уз њихову помоћ, Александар је обновио старе породичне засаде грожђа и заједно су покренули озбиљну производњу квалитетних вина.

„На иницијативу мојих пријатеља из Шведске обновили смо запуштени виноград и, на пет хектара, подигли по 5.000 чокота нових засада. После тога смо опремили подрум и винарију, и данас остварујемо приходе, али имамо и задовољство дружења током бербе“, каже Александар Милутиновић, један од сувласника винарије.

Српско – шведско партнерство као резултат има успешну заједничку фирму „Бачина вино“ и два вина под етикетом „Долина“, која се данас производе и извозе у Шведску. На пет хектара сопствених винограда производи се врхунско винско грожђе сорти каберне совињон, каберне франк и мерло. Сваке године из подрума у Бачини изађе око 30.000 боца вина, а квалитет потврђују традиција, савремена технологија, али и веома пробирљиво тржиште вина у Шведској. Скоро три четвртине годишње производње заврши у Скандинавији, а извози се од 2010. године. У Србији се ова вина могу купити у већим тржним центрима и код специјализованих дистрибутера.

„Поред црвеног вина винарија има и „Долину розе“ а следеће године кренућемо са дистрибуцијом белог вина. Црвена вина су барикног типа што значи да одлежавају најмање годину дана у храстовим бурадима која се израђују у Модрици код Крушевца„, истиче Александар.

Посебност ове приче чине шведски сувласници винарије.

„Сигурно је да сам долазио у Србију више од 20 пута. Сваки пут се одушевим доласком“, тврди Ханс Бјорктал. Он је један од четворице шведских сувласника винарије.

Ханс је столар по струци и био је задужен за опремање и израду ентеријера винског подрума и других просторија.

 

И други ортаци имају своје задатке, али кажу да највише воле кад дођу на винске сајмове у Србији и на бербу грожђа сваке јесени. Тако добар део године проведу у Србији. Њихова занесеност српским вином и природом темнићког краја се преноси и даље, на шири круг њихових пријатеља.

До сада је у винарију у Бачини пристигло на стотине Скандинаваца. Они долазе да беру грожђе  и уживају у врхунском вину, доброј храни и дружењу. Долазе овде већ неколико година, па полако из производње вина настаје и вински туризам.

„Људи нас препоручују. Швеђани кажу да је за њих боравак у Србији изузетан и јединствен: мирише дуња, јабука се повила до земље под родом, а у дворишту се пече прасе. Већина Швеђана која туристички долази у Бачину први пут се попела на трактор. А Бјорктал га данас вози редовно. Туристима се допада и што код нас у Србији „све може“. Са људима се лако споразумевају, иако говоре различитим језицима. Слободно шетају по селу, греју се на Сунцу и обилазе околину“, додаје Александар.

„Одмор је сјајан, а грожђе беремо с уживањем“, признају Швеђани, док испијају вино у подруму зиданом циглом,  који осветљавају само свеће, стварајући утисак романтичног дворца.

Пред власницима винарије данас стоје велики планови. Како је захтева за туристичким аранжманима све више, биће неопходно проширење капацитета.

„У плану је изградња засебне дегустационе сале, апартмана на спрату старе, али укусно реновиране куће, улагаће се у модернизацију процеса производње вина, треба набавити нову храстову бурад. Желимо да развијамо вински туризам. До сада је нашу винарију посетило око 300 […]

Обележен Дан општине Варварин

Полагањем цвећа, Свечаном седницом, доделом плакета и захвалница у Варварину је обележен 23. септембар, Дан општине.

Погледајте ТВ прилог.

 

Извор: РТВ Крушевац

&nbsp […]

‹ Prev page1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 Next page ›