Обележен Светски дан без дуванског дима

Поводом обележавања Светског дана без дуванског дима, под слоганом “Дуван слама срце, изабери здравље, а не дуван”, Црвени крст Варварин и Дом здравља “Др Властимир Годић” организовали су јавну манифестацију у центру Варварина где су грађанима дељени лифлети и указивано им је на штетност дуванског дима, како за пушаче тако и за друге особе које бораве у истој просторији.

Пролазници су овом приликом могли да провере крвни притисак, подељени су им и лифлети са обавештењима и упутствима за здрави стил живота, а добијали су и нектарину или брескву у замену за цигарету. Младима су такође дељени лифлети и разговарано је са њима о штетности дуванског дима, јер дим из околине штети свакој особи која му је изложена.

“Пушење је претња за сваку особу, без обзира на старост, пол, расу, културни или образовни ниво. Оно доводи до патње, болести и смрти, осиромашује породице и националне економије. Новац који се троши на дуван може заузврат користити за друге неопходне потребе, као што су куповина здраве хране, здравствена заштита и образовање”, поручују из варваринског Црвеног крста и наглашавају да сваки пушач треба да буде свестан своје одговорности, јер дувански дим не штети само њему већ и особама из његовог окружења, као и да поштује права оних који нису пушачи.

Comments are closed.